Värmlands nations fana

Dantiel Kindahl bjuder på  en bildsvit där Värmlands nations fana som är ute och paraderar på olika håll i Uppsala. Fanan är ny för mig och en rätt så spännande skapelse. En  kvalificerad gissning hade varit att nationsfanan skulle ha varit en svart örn på gul duk. Gärna med lite käck text om kronan bland Svea rikes länder. Men icke!

Fanan är nämligen en vit duk med en blå värmlandsörn. I klorna håller den Värmlands och Dalslands landskapsvapen, eftersom nationens upptagningsområde  alltid har varit det samma som Karlstads stift. Den värmländske värden i dexter klo vänder sig hövligt mot den lille gästen i söder.

Stilen är misstänkt lik Vladimir Sagerlunds officiella  vapenteckningar, så antingen har han komponerat fanan, eller så har formgivaren lånat förlagor från statsheraldikern.

Vi lär inte få se den här på en sköld, men som fana funkar den lysande. Grattis Uppsala!

Annons

4 reaktioner på ”Värmlands nations fana

  1. Wermlands nation i Lund har, om jag minns rätt, både en äldre fana med svart örn och en nyare med den blå varianten. Jag skall se om jag kan ordna några bilder åt Dig av dessa.

  2. Tack – det vore kul att se! Jag tror jag får ge mig ut på en virtuell örnjakt i det akademiska Sverige!

  3. Äntligen har inte jag själv men väl en vän fått tummen ur och fotograferat alla de lundensiska nationsfanor som förvaras i Akademiska Föreningens arkiv, och dessutom samlat dessa bilder i ett fotoalbum på Facebook (albyumet skall därtill, om jag har blivit korrekt underrättad, vara publikt så att vem som helst kan se det utan att behöva vara uppkopplad som vän med fotografen.

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2846346938013.100078.1839609522&type=1

    Som synes finns i kollektionen inte mindre än tre fanor från Wermlands nation: två äldre med svart örn på guldbotten och en yngre med blågrå örn (utan annan botten alls än själva fanduken). Den senare är, tror jag, ritad av den excentriske heraldikern Einar J:son Kedja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s