Dagens landskapsvapen: Browning M1911. Go Utah!

DN berättar att delstaten Utah i Amerikas förenta stater har valt handeldvapnet Browning M1911 som sitt landskapsvapen. Varför inte? Man ska ju välja sina symboler med omsorg.

Browning M1911.

Observera att vapnet på bilden är fegvänt! Fegvänd betyder att det pekar åt vänster, alltså sinister på heraldiska. På amerikanska har sinister följande betydelser:

 • OLYCKSBÅDANDE
 • ONDSKEFULL
 • LÖMSK
 • VÄNSTER
 • Vet inte vad dem amerikanska extremhögern tycker om det, men det är ju inte mitt problem.

  Osökt kommer jag att tänka på Fredrik Lindström, som i TV-programmet Ingesson delade ut landskapsdatorer till våra svenska provinser. Om jag minns rätt fick Dalsland en ABC80 för att kompensera att man av Fiskeriverket fått hornsimpa som landskapsfisk. Men jag kan ha fel.

  Utahs landskapsfisk är förresten en öring som heter Oncorhynchus clarki utah på latin. Om de har en landskapsdator vet jag inte, men om man kan vara säker på något så är det väl inte PCn, för den måste väl tillhöra Washington. Annars finns det ingen rättvisa här i världen.

  5 reaktioner på ”Dagens landskapsvapen: Browning M1911. Go Utah!

  1. Ja, DN borde väl få tag på någon som kan engelska.
   Browning M11 är föreslagit som delstatsskjutvapen (state firearm), och inte som landskapsvapen, på samma sätt som Sveriges landskap (efter amerikansk mönster) har landskapsblomma, landskapsdjur o.a.
   Utah har också state flower, state gem osv.

  2. Precis så Per, nån på DN som inte översätter Weapon to Vapen utan hela sammanhang. Fattigt språk svenska….ibland

   For the reocrd when I was in the RAF Regiment, up to 82, the Browning HP 9mm, made under licence by FN (Fabrique Nationale) was our side arm. I’ve fired it many many times.

  3. Jag har inte läst de andra artiklarna i ämnet, men i DN:s fall tror jag inte att reportern har missförstått något alls. Rubriken på artikeln lyder nämligen: Utah skaffar ”landskapsvapen”. Landskapsvapen inom citationstecken, alltså.

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s