Felskyltat i Radio Värmland

fullsizeoutput_18b6

Idag blev jag inbjuden till Sveriges Radio Värmland för att hjälpa till att reda ut begreppen kring Karlstads stadsvapen och felaktiga vägskyltar vid värmländska kommungränser. Här kan man höra inslaget, som var en del av förmiddagsprogrammet med Jenny Tibblin.

”Felskylten i Väse” var egentligen en av anledningarna till att jag själv fastnade för heraldik över huvud taget. Om man åker från Stockholm till Karlstad får man se många fina kommunvapen efter E18, men mellan Ölme och Väse passerar man skylten med Karlstads gula Lasse Sandberg-sol istället för det heraldiska kommunvapnet. ”Varför?” undrade jag och lånade Clara Nevéus då nyutkomna ”Ny svensk vapenbok”. Och så blev jag fast.

Felskyltens store antagonist heter Martin C E Asker och inte bara bara den ”turist” som nämns i påannonsen till radioinslaget, utan också styrelsemedlem i Värmlands Heraldiska Sällskap. Det är han som har döpt skylten till ”Felskylten” och lagt upp som en plats där man kan checka in på Facebook. Det börjar bli ganska många år sedan nu, men i somras upptäckte han ytterligare en felskylt, denna gång på Sunnemovägen och kommungränsen mellan Munkfors och Hagfors. Det var inte första gången han hade kontakt med Trafikverket i frågan, men den här gången skedde det på Facebook och resulterade i ett mycket välkommet svar från myndigheten:

Hej Martin!
Du har helt rätt i att detta märke har en avvikande utformning. Någon har någon gång varit lite för tillmötesgående mot några kommuner i Värmland, och tillåtit loggor istället för kommunvapnet.
Vi kommer att korrigera detta när märket behöver bytas av andra skäl, så som ålder, olycka eller skadegörelse.
/Mikael, Kontaktcenter

Vad är det då som gäller? Svaret finns i Vägmärkesfördningen (2 kap, 8§):

F10 Platsmärke
Märket anger en ort eller annan plats av betydelse för orienteringen. Kommun-, stads- eller länsvapen kan vara infogat i märket.

I grundutförandet innehåller skylten alltså bara ortnamnet. Vill man komplettera med en symbol är det ett heraldiskt vapen, inget annat.

3 reaktioner på ”Felskyltat i Radio Värmland

    1. Ja, det är några kommuner runt om i landet som lyckats slinka igenom. Kanske behövs en riktig kartläggning?
      //Fredrik

Lämna en kommentar