Juli: Folkrörelsernas fanor

Nu förflyttar vi oss från heraldik till vexillogi. Gösta Karlsson-Skårebo bidrar med juli månads kalenderbild till fotoalmanackan. Nu är det visserligen inte Grava, utan den fiktiva socknen Vårbo, med sågverksorten Vårbotorp som central ort, men de har uppenbara likheter med Grava och Skåre.

Jag har ingen konkret bild att föreslå, men de måste ju finnas i arkiven – bilderna från demonstrationstågen, årsmötena, valmötena, tältmötena.

Vad sägs om ett dokumentärfoto från den här tilldragelsen? Demonstrationståget för JA-sidan i folkomröstningen om rusdrycksförbudet ska just avtåga från Vårbo folkskola till valurnorna i sockenstugan:

”Mot vinkelbyggnadens kortvägg står fanor, standar, banderoller och demonstrationsplakat lutade i sådan mängd att den röda väggen knappt skymtar emellan. […] Johan Lind korsar landsvägen bärande nykterhetslogen Hoppets hoprullade fana. Han ställer den bland de andra fanorna vid skolhusväggen. […] 

[…] när gossmusikkåren är inrättad och korrekt uppställd, ropas de övriga upp: sångkörerna från baptist- och missionsförsamlingarna, blådandsföreningen Hoppets Ankar, NTO-logen Hoppet från Vårbotorp, NTO-logen Höstblomman från Hertzöga, Missionsförsamlingen, Missionsförsamlingens ungdomsförbund, Baptistförsamlingen, Baptistförsamlingens ungdomsförbund, Missionsförsamlingens söndagsskogor, Baptistförsamlingens söndagsskolor och alla de övriga. Alla uppställda tre och tre med en meters lucka, och så gott som alla försedda med endera fana, standar, flagga, banderoll, plakat eller vimpel.”

Var finns denna fanprakt idag? Värmlands museum? Fanmuseet i Grängesberg (som vi såg på Antikrundan häromdagen)? På nån kyrkvind eller i nån mörk skrubb i logelokalen? I min kalender har de en given plats

!Nykterhetslogen 381

Nykterhetslogen 381 Fridsborg församlade i Lutherska kapellet i Örnsköldsvik.

2 reaktioner på ”Juli: Folkrörelsernas fanor

  1. Fanor finns samlade i Folkrörelsernas Arkiv i Värmland. De har samlat under många år föreningslivet och där i nyckterhetsrörelsens logen med dess fanor. de har ett rikt ”arkiv” med fanor, om nu man arkiverar dessa eller ej.

  2. Tack för tipset Anders! Det får bli ett besök på gala Semis när tillfälle ges. Har du settdem själv där?

    //Fredrik

Lämna en kommentar