Järnskogs kortlivade vapen

Efterkrigstidens hembygdsvurm begåvade Sverige med många fina kommunvapen. Tyvärr (ur heraldisk synvinkel) präglas samma tid av täta kommunsammanslagningar, så många av vapnen blev inte särdeles långlivade. Ett exempel på detta är Järnskogs landskommun.

Själva kommunen bildades som alla andra 1862, när socknen delades i en kyrklig och en borgerlig del. 1952 slogs Järnskog ihop med grannsocknen Skillingmark till storkommunen Järnskog. 1959 skaffade man sig ett kommunvapen, som fick tjäna i 25 år fram till 70-talets kommunsammanslagning, då Eda kommun bildades av Eda, Köla, Skillingmarks och Järnskogs socknar.

Järnskog_vapen.svg

Huvudmotivet i vapnet visar en kappsläde, som ska ha varit typisk för trakten i forna tider. Hästvapen finns det ganska gott om i området – Årjängs hade en bård av hästskor, Älgås vapen symboliserade en hästdriven järnväg och Arvika stad en livs levande stegrande häst.

Järnskogs släde kompletteras av tre symboler. Stjärnan står för Koppoms bruk, som var bygdens enda industri. Hästskon och rundeln/myntet står för storkommunens mytologiska etymologi. I en dunkel forntid ska någon ha satt ut två trästockar fyllda med mynt och hästskor i ett vattendrag och låtit dem driva med strömmen. Där stocken med mynt strandade anlades Skillingmarks kyrka och där stocken med hästskor strandade anlades Järnskogs kyrka.

Vapnet kom alltså att mista sin betydelse som kommunalt vapen 1971, när Järnskog gick upp i Eda kommun. Vapnet har dock överlevt i olika former. Själv minns jag det från plastpåsar, som måste ha delats ut i ICA-affären i Koppom någon gång på 1980-talet.

Att stoltheten över det egna kommunvapnet fortfarande var stor ännu i mitten av 1970-talet kan man se av det tidningsklipp som Carl-Johan Ivarsson försåg mig med för några dagar sedan. Unge kung Carl XVI Gustaf var ute på eriksgata och besökte Järnskog. Besöket uppehöll sig vid Hierneskolan, med rundvandring och uppvaktning av av skolbarnen. I samband med besöket överräckte socknens komminister Hans-Olof Hermansson en gåva från bygden – en broderad vepa med Järnskogs landskommuns vapen.

Det är tveksamt om den lilla vepan hänger i Konungens arbetsrum på Stockholms slott. Men någonstans finns den säkert, i hovstaternas gömma av grytlappar och akvareller som Konungen har förärats genom åren.

järnskog

Edit: På julnatten hade jag nöjet att springa på komminister Hermansson, numera kyrkoherde emeritus i Gillberga, i Grava kyrka. Hans-Olof mindes såklart mötet med majestätet och kunde upplysa mig om att vapenvepan var tillverkad av en av lärarna på Hierneskolan.

Annons

2 reaktioner på ”Järnskogs kortlivade vapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s