Ibland lönar det sig att slöbläddra. ”Värmland förr och nu” från 1928 låg och skräpade på en pall i mitt bibliotek, så jag satte mig och bläddrade lite i den. Som så ofta fastnade jag för årsberättelsen längst bak i boken. Under rubriken ”bokdonationer” och upptäckte till min förtjusning att museet hade fått en gåva av ”amanuensen Torsten Lenk”. Det kan tyckas lite lustigt att man väljer att titulera honom ”amanuens” och inte ”fil. mag.”, men det hänger nog ihop med var han var amanuens. Lenk var nämligen amanuens vid självaste livrustkammaren 24-44 och sedan dess chef fram till 1957.
Det ena bidraget till boksamlingen var ett arbete av Lenks kollega och mentor på Nordiska Muséet, Sigurd Erixon. Det andra var hans egna arbete ”Värmlands vapen”, som fortfarande är oöverträffad som sammanhållen skildring av Värmlands heraldiska historia.
Uppsatsen trycktes i Svenska Turistföreningens årsskrift samma år och en slagning i museets bibliotekskatalog visar att Lenk låtit göra ett särtryck ur årsboken. Det vore roligt att veta hur stor upplaga han beställde; jag kände inte till den tidigare, men nu är det enda exemplaret på Antikvariat.net på väg från Centralantikvariatet hem till mig!
När jag kikade i Torsten Lenks artikel i Svenskt Biografiskt Lexikon, upptäckte jag att han var värmlänning, född i Varnum, vilket ju kan förklara varför han forskat så utförligt på just Värmlands vapen.