Helge Kjellin om Grums häradsfana

Skärmavbild 2019-07-08 kl. 00.02.28

Ibland hittar man den där nålen i höstacken. Kanske gjorde jag det ikväll, när jag finkammade källorna kring våra värmländska häradssigill och -fanor. När Värmlands regementes kompanier tilldelades fanor i slutet av 1960-talet, pryddes de av de namngivande häradernas sigill. ”I färger och symboler finns anknytning till häradskompanierna” hävdade Sir Henry i sin regementshistoria från 1994 (s. 169), något som jag har haft svårt att smälta. På vilket sätt kan häraderna eller kompanierna sägas vara förknippade med särskilda färger? Ikväll har jag dock slutit mig till att Älvdals kompani såsom varande livkompani, har fått regementets svart-gula färger. Men sen då?

Efter gediget googlande och tröskande av tidigare noteringar ramlade jag över en uppgift om Grums härads uppbådsfana, vilken jag nog tidigare har förbisett. Det var den förträfflige professor Helge Kjellin, Värmlands museums legendariske chef, som försedde mig med uppgiften i en skrift om kyrkorna i Grums härad från 1924:

Häradsfana (fig. 20) av ljusblått linne med i ockra och rött målad lagerkrans samt häradets initialer och vapen: en kyrka, vit med rött tak. (Jfr häradssigillet å titelbladet). Fanan spikad med läderrem vid en enkel, omålad, i spetsen järnskodd fanstång (L. 345 cm.). Fanan L. 177 cm. Br. 180 cm. Denna häradsfana, vilken sedan 1915 deponerats i Värmlands museum, Karlstad, är omkring 1710 förfärdigad för det till hemortens försvar uppbådade manskapet. Liknande fanor, avsedda för ett helt härad eller som oftast för en socken, äro kända från Södermanland, Dalarne, Älvsborgs län och Västergötland, Gotland samt Åbo län. – Värmländska dylika finnas i K. Livrust­kammaren från Gillbergs, Fryksdals, Nordmarles, Karlskoga, Kils samt ”Ny och Dalby” härader (de båda sistnämnda socknarna höra numera till Älvdals härads övre tingslag). Bondefanor av samma art omtalas även från Bro och Jösse Ny socknar.

”Häradssigillet å titelbladet” är detta:

Skärmavbild 2019-07-08 kl. 00.16.17

Tycker man om att upptäcka tidigare förbisedda samband har man anledning att titta närmare på de stjärnor eller solar som lagts till som dekorativa element mellan orden i sigillets omskrift (GRUMZ * HERADZ * SIGNETE *). Det är möjligt att det är oavsiktligt, men när Grums köping antog sitt vapen 1952 lät man den moderna industrin symboliseras av tre sågklingor – förvillande lika stjärnorna/solarna i sigillets omskrift!

grumsMen sågklingorna var inte dagens egentliga upptäckt, bara iakttagelse på vägen. Själva upptäckten handlar om Helge Kjellins beskrivning av häradsfanans (eller häradsvapnets, som han skriver!) färger: en kyrka, vit med rött tak. Vitt och rött, det skulle kunna ge en förklaring till kompanifanans färger:

HV3

Skärmavbild 2019-07-08 kl. 00.38.43

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s