Det fanns en värld före 70-talet – första bildbeviset!

Det finns en enda anledning till att jag håller på och rotar efter Stodene från förr – jag vill veta hur det ser ut under villakvarterens rutnätsmönster. Då känns det lite extra i maggropen när man plötsligt hittar autentiska bilder av hur det såg ut förr. Man slipper sitta med en platt kartskiss och försöka föreställa sig terrängen. Här har vi istället riktiga byggnader i sin naturliga omgivning. Mäktigt.

Bilden kan köpas från Flygfotohistoria.se

Flygfotot visar två av de tre gårdar som utgjorde västra halvan av hemmanet Stodene. Byggnaderna på står kvar allihopa. Ett av uthusen har förvandlats till dansstudio, men det märks inte av exteriören. Annars är det inte mycket som är sig likt. Bygatan som går norr om husen är idag till största delen cykelväg. Efter ladan till höger fortsätter den öster ut som dagens Stodenevägen, bort mot gamla Uno-X ute vid Skårevägen.

Ungefär längs med diket mellan de två åkertegarna går dagens Anisvägen, bussgatan som leder norrut och försvinner mellan Stodeneskolan och dagiset. Norr om bygatan har fälten förvandlats till en stor grusplan som sällan används för bollspel. Bostadshusen ligger numera vid Kumminvägen. Växthusen är borta och har nu ersatts av kvarteret mellan Kummin- och Kanelvägen.

Mest intressant tycker jag att vägen är, den som sneddar söder ut mellan husen, förbi växthusen. Den går rakt igenom dagens bostadskvarter och måste ha den lilla jordbruksfastigheten (Stodene 1:56) i hörnet Kanelvägen-Kumminvägen som första mål. Därefter borde den vika av mot Stodeneskolan, för att förena sig med dagens Aspvägen, med handelsträdgården och huset Lugnet, mitt emot gymnastiksalen. Slutdestination borde bondgården/torpet Norsbråten nere vid Noret vara.

Flygfotohistoria.se är en riktig guldgruva, men jag har svårt att hitta vägledning till hur man ska foga samman bilderna. Och när är de tagna? Hittar inget konkret om det, men det verkar som att det är 1950-tal.

 

En reaktion på ”Det fanns en värld före 70-talet – första bildbeviset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s