Sena funderingar om egen okunskap

Det stör mig att jag kan så lite om min omgivning. Jag kan en hel del om turerna kring den spruckna unionen med Norge 1905 och jag har läst en hel del om hur vi förlorade halva riket till ryssarna 1809. Men jag vet inte ett skvatt om hemmansklyvning, brukningsdelar och laga skifte!

Svaret på hur hemmansklyvning gick till finns i Stodene-boxen på värmlands museum och allt om laga skifte hoppas jag finna på nätet redan ikväll.

När ens egna kunskaper tryter är det gott att ha vänner med kunskaper. Hade besök av två Granlidskonnässör igår, när Jenny och Petter tittade förbi. Vi kunde konstatera att jag såklart hade förväxlat Granlidsvägen 47 och 46 häromdagen (inte många som kan slå dem på fingrarna där). Dessutom fick jag veta en del om Stodeneoriginal jag hade missat.

Dessutom fick jag återupptäcka ett ortsnamn jag glömt. Tänk om man finge skriva etymolog och upptecknare på visitkortet!

Petter påminde mig om det när vi tittade på kartan. Ormöa (alltså Ormön) är ett alternativt namn på kartans Almarsholmen. Känt åtminstone från början av 1980-talet. Att härleda det etymologiskt är nog inga problem heller. I NE skulle det nog stå något om ”folklig (ungdomlig?) föreställning” om att det finns mycket orm på holmen i Klarälven. Själv minns jag inte mycket mer än att det fanns en skylt om landsstigningsförbud och häckning på stranden mot Stodene.

Nej, nu ska jag ägna resten av dygnet åt laga skifte!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s