Alx is back!

Alx är tillbaka! Han är borta i långa perioder, men dyker upp på Heraldica då och då, likt Löpar-Nisse på ett värmländskt bröllop. För ett år sedan lyckades jag fånga hans intresse med en idé om att bygga en sökfunktion till en vapendatabas, där man filtrerar resultatet med hjälp av bilder. Idén kom från flaggdatabasen Flag Finder.

Den gången flammade hans intresse till med sedvanlig frenesi och falnade innan jag hann sätta mig in i vad han gjort och försöka förstå prototypen. Men nu är han alltså tillbaka (efter en tid som ideell kyrkokonservator) och har tagit upp min gamla tråd igen, så nu gäller det att hänga med i svängarna.

Utvecklingen går i en rasande fart och kan följas på hans hemsida Herldik.nu parallellt med en tråd på Herladica.

Jag tror att

Annons

En reaktion på ”Alx is back!

  1. Jag följer din blogg emellanåt precis som forumet heraldica periodvis precis som du påpekar i inlägget. När jag nu inte håller på med andra aktiviteter. Jag växlar aktiviteter efter humör och årstid.

    Jag håller nu på och omsätter din ide i praktiken på den applikation som jag modifierade utifrån den ursprungliga applikationen. Jag utgår från häroldsbilder och stegar sedan omkring i nästa nivå i de val som jag finner på riksarkivets hemsida. Jag lägger också till riksarkivets listboxval på vägen.

    Vad jag nu konstaterar så är egentligen enda fördelen med flagfindermodellen i nuvarande applikation att jag enkelt kan göra visuella jämförelser mellan de tabeller som finns i heraldiska källan d v s jag behöver inte söka tre gånger ur tre tabeller utan kan se alla liknande poster på samma sida d v s ur tabellerna adel, borgerliga och allmänna vapen. Jag lägger upp 3 kolummer med data från vardera tabell (en statisk redovisning) med en sql fråga. Det finns säkert möjligheter att lägga ihop de tre tabellerna i en och sedan utgå från denna enda tabell men det klarar jag bara av i access inte i MySQL …ännu.

    Använder man t ex listboxar så måste man avgränsa sig till en tabell åt gången och därför söka tre gånger i rep tabell på tre olika redovisningsidor. Det är är nackdelen med listboxarna i jämförelse med flagfindermodellen. Fast å andra sidan kan jag inte tillräckligt mycket heraldik för att se den väg som man skulle kunna gå med flagfindermodellen.

    I vilket fall skall jag under våren göra den uppgradering som kommer närmast flagfindermodellen inkl några andra tillägg på nuvarande version av applikationen. Bara för min egen förströelse och för att visa på tekniken för fortsatta funderingar för den som tänker sig en fortsättning. Och det är bra nog för min del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s