Kälde och Sankt Lars – igen

S:t Laurenti församling

Eftersom Karlstads stift är i det närmaste kliniskt rent på församlingsvapen fick jag ta mig en titt i fotoalbumet och hamnade i Söderköping. Och vad hittar jag där, om inte S:t Laurentius – igen – i Bengt Olof Käldes tappning – igen!

Det var något som sade mig att besöket i S:t Laurenti kyrka i Söderköping skulle bli riktigt bra. Och det stämde. Bengt Olof Kälde hade satt mer än ett avtryck i kyrkobyggnaden. Det jag först lade märke till var såklart församlingsvapnet som han hade bidragit med. Det hängde, skuren i trä, på norra väggen.

Dåligt med församlingsheraldik på hemmaplan, som sagt, men här fick jag ändå ett exempel på ett vapen som används i kyrkan och som är ständigt närvarande i kyrkorummet.

Inte långt därifrån, lite längre åt öster på samma vägg hade han gjort ett stort fönster över tidegärden. Inte tokigt alls. Jag skänkte kyrkorådet en tacksamhetens tanke och införskaffade en liten informationsskrift som höll mig sysselsatt ända upp i Tiveden.

Annons

6 reaktioner på ”Kälde och Sankt Lars – igen

 1. Jag måste bekänna att jag inte är särskilt ”heraldiskt medveten”, men Värmskogs församlings vapen har ”konstruerats” av församlingens dåvarande komminister John Engvall. För närvarande har jag ett visst ansvar i Värmskogs församling. Jag har själv ”använt det” i en huvudgudstjänst då vi lyfte fram det ”särskilda” med församlingen. Med tanke på vapnets kryckkors går mina tankar till mannen med skrivdon som tecknade taukors i pannan på Jerusalems innevånare (Hes 9:4).
  För övrigt tack för din fina blogg. Du kanske anar vem som dom döljer sig bakom signaturen ”Värmlänning” som kommentator på Dagblogg?

 2. Jaså du, Värmlänning! Då är det alltså dig man ska vända sig till med böner om att Värmskogsvapnet ska komma till användning 😉

  Jag har alltid tyckt om det – särskilt som det är det enda exemplet på gripen i värmländsk kommunal (och därmed även kyrklig) heraldik.Och att det dessutom finns ett 1000-årigt belägg för motivet i socknen gör ju inte saken sämre.

  Hoppas att du delar med dig av fler kyrkliga och heraldiska spaningar från Sydväst-Värmland!

 3. Jo, jag skall försöka hålla öron och ögon öppna och dela med mig om jag finner något.
  Jag önskar Dig ett gott nytt kyrkoår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s