Civilförsvarsstyrelsens flagga

Som verksheraldiker emertitus vid Statens räddningsverk borde jag ha känt till flaggan till vänster på bilden. Men när Åke frågade om den hade jag ingen aning. Det var i och för sig inga problem att härleda den – Civilförsvarsstyrelsens vapen, åtföljt av tre kronor. Det kan ju inte betyda mycket annat än just Civilförsvarstyrelsen, men det var ändå förvånande att flaggan inte var en vapenflagga rakt av.

Bilden kommer från omslaget till boken ”30 år i Ådalen – Civilförsvarsskolan – Räddningsskolan”, från 1992. Det är en jubileumsskrit från Sandöskolan, numera ett av verksamhetsställena inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Inuti boken kan man på sidan 25 se hur det heraldiska CFS ersätts av det oheraldiska SRV.

Bildtext: ”Flaggbyte. Den 1 juli 1986 halas Civilförsvarets flagga för sista gången samtidigt som Räddningsverkets flagga går i topp. Civilförsvarsstyrelsen som funnit som myndighet i 42 år är från och med detta datum, en del av det nya Räddningsverket.”

Tack Åke för vaksamma ögon och Margaretha för skanningen!

2 reaktioner på ”Civilförsvarsstyrelsens flagga

  1. En direkt vapenflagga för Civilförsvarstyrelsen ansågs kanske förväxlingsbar med Skottlands flagga, vilket kunde ha varit förvirrande.

  2. Jo, det måste vara den naturliga förklaringen. Och resultatet blev ju vansinnigt snyggt, till på köpet.

    När jag tänker efter kommer jag inte på nån mer myndighet som kör med rena vapenflaggor, mer än Domstolsverket, tills för några år sedan. Kanske dags att ta upp frågan om vapenflaggor igen på Heraldica – ett kärt gammalt ämne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s