Har Svenska Röda Korset tagit till vapen?

Det pågår storstäding i tidningshögen här hemma och jag höll just i ett gammalt ex av Hemvärnets tidning. Jag har tänkt att slänga den länge, men det hänger en fråga i luften som jag måste få svar på. Så tidningen fick ta vägen genom skannern innan den hamnade i tidningsinsamlingen.

Till sin 70 årsdag samlade Hemvärnet alla sina systerorganisationer på en helsida i tidningen. De största presenteras tilsammans med sitt emblem. Många kvasiheraldiska – några av dem kan med lite god vilja passera som riktiga vapen. Min personliga favorit är såklart Frivilliga Flygkåren (FFK), som lyckats tillskansa sig Kungl. Civilförsvarsstyrelsens vapen och lagt till sina initialer och en bevingad propeller.

Men den som gör mig så nyfiken är en märklig sammanställning intill notisen om Svenska Röda Korset. Röda Korsets symbol är ju en av världens mest kända, men här har den placerats in i en vit rundel och placerats under H i Hemvärnets heraldiska vapen. Dessutom har hela härligheten lagts ovanpå en sverigekarta.

Jag fattar ingenting och inte Googles bildsök heller. Är det här en uniformsdetalj för Röda Kors-utbildade sjukvårdare inom Hemvärnet. Eller är det Svenska Röda Korsets heraldiska vapen. Eller är det bara en kreativ formgiva som velat illustrera civil-militär samverkan?

En reaktion på ”Har Svenska Röda Korset tagit till vapen?

  1. Fredrik, det där är Röda korsets tjänstemärke till uniform (ett ”frivilligtecken”). Det kan göras i metall (guld för sjukvårdsgruppchef eller brons för övriga i gruppen) med emalj eller i tyg och bärs av hemvärnets sjukvårdspersonal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s