Brûnskebocken banar väg i bygden

Att ha en aktiv hembygdsförening är en stor tillgång i en bygd. I Brunskog verkar det som att de har två. Dels finns ju själva Brunskogs hembygdsförening, med hembygdsgården nedanför Frödings bondbrudslika kyrka vid Värmeln. Flaggskeppet är Gammelvâla, kompletterat med återkommande marknader året om.

För en utsocknes verkar det som att hembygdsföreningen ställer till med mycket bra för Brunskog. Men det verkar som att det kanske blivit lite för evenemang och driva hembygdsgård, för på anslagstavlan i bygdens centrum (det vill säga vid affär’n i Vikene, där man svänger av från 61:an om man ska till Gammelvâla) kan man läsa om föreningen ”Brunskogs framtid”, med följande hembygdsföreningsliknande syfte:

BrunskogsFramtid är en politiskt och religiöst obunden förening.
Våra visioner är att
* Utveckla vårt lokalsamhälle till en attraktiv bygd att bo och verka i
* Stödja företagande som utvecklar vår bygd utan att förstöra eller exploatera omistliga värden av kulturell eller resursmässig karaktär
* Möjliggöra unga människors egna val av livskvalité, boendeform och försörjning för att på så sätt få en livskraftig bygd att blomstra
* Stödja projekt och ”vilda” idéer som verkar för bygdens utveckling

BrunskogsFramtid – en liten förening med stora visioner!

Att föreningen över huvud taget fångade mitt intresse var att man använder sig av Brûnskebocken som symbol. Så i samband med blöjbyte i Vikene i söndags blev det en del rotande i Brunskogs symboliska nutid.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s