Början på en decenniekrönika?

Funderar på om 00-talet utgör en heraldisk epok på något sätt. Kanske är det lite för kort perspektiv att tala om eopker på tio år, när det handlar om ett ämne med månghundraåriga traditioner? Förmodligen,

Men något utmärkande har väl alla perioder under genom heraldikens historia måste det ha varit olika faktorer som hållit liv i denna konstart. Till att börja med var det såklart hela riddarbranschen, sedan kanske bruket av lacksigill på viktiga dokument, adlandet under någon period, sällskapsordnarna under någon annan. På femtiotalet kan det ha varit hembygdsrörelsen och landskomunnernas identitetsskapande. På åttiotalet rollspelare och lajvare, medeltidsveckor och riddarspel på nittiotalet.

Men vad utmärker det heraldiska 00-talet? Det får nog bli en decenniekrönika.

Annons

10 reaktioner på ”Början på en decenniekrönika?

  1. Jag tycker att det mest utmärkande för 00-talet har varit de heraldiska föreningarnas strävan efter struktur. Kongresserna är ett exempel på detta, men det finns fler.

    Några exempel är 1) det öppnare och tydligare samarbetet mellan de många heraldiska organisationer som finns (där arbetet numera är oberoende av vem som är aktiv), 2) Svenska vapenkollegiet med sitt samarbete med heraldiker i Danmark, Finland och Norge, 3) fler artiklar som försöker bena upp heraldikens historia utifrån de käller vi har, 4) Databasen Källan mm mm.

    Däremot tycker jag inte att myndigheter har minskat sitt intresse för heraldiska symboler. Om något så är det väl tvärtom – åtminstone i Sverige. Det är bara att se tillbaka på 1900-talet och fundera över hur många myndigheter som nyanskaffat heraldiska vapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s