Kvarter syns och gator hörs


Kvarteret Orren

Originally uploaded by Wermlandsheraldik

Det är inte ofta man ser någon tydlig visuell koppling mellan en gata och dess namn. Visst – torggator, kanalgator, älvgator och kyrkogator har väl en sådan koppling, och dem vimmlar det av i Sverige.

Men om man tar Karlstad som exempel, så finner man ingen staty av någon Pihlgren på Pihlgrensgatan, eller av JJ Heublein på Hyebelejens gata. Du finner inga arbetarromantiska monument på Svarvaregatan, inga krikonplantager i anslutning till Krikonvägen eller rojalistiska muralmålningar efter rännan på Kungsgatan.

Men den som är född och uppvuxen eller lever och verkar i närheten av de här adresserna har såklart koll på vart de ligger. Gatunamnen hör liksom till det kollektiva medvetandet. Vi behöver dem för att kunna orientera oss i tillvaron.

Annat är det med kvartersnamn. Frågar du någon efter vägen till kvarteret Stiftet, eller Orren eller Vaktmästaren får du nog ingen vidare hjälp i Karlstad.

Kanske kan någon ha en vag aning om kvarteret Gripen, eller Duvan genom kopplingen till de verksamheter som fått sina namn efter kvarteret där de bedrivs, men säkra svar lär du inte få. Om du inte frågar efter Kvarteret Neger, vill säga. Men det finns ju inte längre.

Däremot finns det en del synliga spår av kvartersnamnen i stadsbilden, tack vare att olika bostadsrättsföreningar med namn efter kvarter markerar sin närvaro genom fasadutsmyckning.

Brf Orren i kvarteret med samma namn är ett exempel på detta. Undrar förresten om inte kvartersnamnet kommer sig av att Orrholmsgatan en gång strök förbi utanför knuten. Det borde gå att ta reda på.

En reaktion på ”Kvarter syns och gator hörs

  1. Undrar varför det inte finns någon utsmyckning i kvarteret som fram tills nyligen var känt som kvarteret som heter Negern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s