Värmländska republiker

republiken[1]För att vara Kronan bland Svea Rikes länder, tycker jag att det finns lite väl många autonoma statsbildnignar inom Värmland. Jag insåg det när jag letade efter något om Republiken Finnskogen som grundats i Gottlunds anda bortåt 200 efter hans tid.

Man hamnar på märkliga stälen när man surfar på måfå, men inte trodde jag att jag skulle hamna på tidningen Husvagn & Camping i det här ämnet, men det gjorde jag – artikeln Åsen – Värmlands äldsta republik sammanfattar den Värmländska republikanska historien rätt väl.

Det verkar stå lite olika till med statsvapen för de olika republikerna. Skogsfinnarna verkar ju använda sig av Gottlunds sigill och Repuliken Klarälvdal’n har ju sitt kvasiheraldiska emblem. Hur det står till med Bondböneriket och Republiken Åsen återstår att utforska.

Annons

En reaktion på ”Värmländska republiker

  1. Men hur kan man i detta sammanhanget glömma bort att nämna Fredsriket Morokulien? Som ju i samband med sitt bildande 1959 var både republik och monarki – med två kungar och två drottningar förutom statschefen Lennart Hyland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s