Berslagshistoria på Gravadagen

Med sjöbananÅrets fynd på Gravadagen på hembygdsgården vid Träfotere blev (förutom den obligatoriska årsboken) ”Med sjöbanan Liljendal-Kristinehamn 1870” av Egil Akre. Det som ledde till köpet var de fantastiska illustrationerna – nya och gamla kartor och miljöbilder med allt från Dahlbergs Suecia till fotografier från sent 1800-tal.

Den röda tråden genom boken är avbildningar av hyttstämplar hur ”Stämpel-bok öfver hyttorne inom Wermlands Bergmästaredöme” upprättad 1833 av Franz von Scheele. Namnet von Scheele är ingen som jag har förknippat med Värmland, men så är jag ju rätt så västligt orienterad i mina Värmlandskunskaper. En snabb genombläddring av boken visade att han åtminstone var med och grundat Bergsskolan i Filipstad och tydligen har något att göra med Bergslagskanalen.

Bergslagskanalen har jag dock tillbringat en hel dag på i sällskapat av goda vänner och några fikgjusar. Båten hette m/s Nobella och gick mellan Storfors och Filipstad så sent som ifjol. Iår återsåg jag den på Pråmkalalen i Karlstad under namnet Sola II, som en del i Karlstads kollektivtrafik.

Bergslagskanalen

Annons

2 reaktioner på ”Berslagshistoria på Gravadagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s